T. 0596 - 634 030 | E. info@eemsdeltagreen.nl

Harm post

’Als je 5 jaar terug zou gaan in de tijd en zou vertellen wat we bereikt hebben, dan zou je het niet geloven.’

 

Harm D. Post — Directeur Groningen Seaports / bestuurslid EemsdeltaGreen

’Toen ik hier een maand of drie werkte vroeg ik: ‘wanneer overleggen we nu eens met de natuur- en milieuorganisaties?’ Ik werd met ongeloof aangestaard. Die kwamen er namelijk niet in. Het was strijd tussen het bedrijfsleven en de natuur- en milieu-organisaties. Dat is inmiddels veranderd.

We haalden het Ecoports certificaat zes jaar geleden. Een onafhankelijke EU organisatie doet de audits. Elke twee jaar moet je laten zien dat je je verbeterd hebt. We hebben hem net weer voor twee jaar verlengd gekregen. De eerste keer dat we hem haalden vroegen we de directeur van de Waddenvereniging of hij hem wilde uitreiken op de nieuwjaarsreceptie. Dat deed hij. Met een kritische oproep aan het bedrijfsleven om de bedrijfsvoering te vergroenen. 11 bedrijven kwamen na afloop naar hem toe.

Dat moment. Dat moment was ontzettend belangrijk. We keken elkaar weer in de ogen. Inmiddels is er een project restwarmte afgerond dat 100 MegaWatt (MW) aan energie bespaart.

Eneco heeft een groene centrale gebouwd van 100 MW. Enorme windmolens worden in de Eemshaven getest met vermogens tot ruim 6 MW, een nieuwe industriewaterleiding op het Oosterhorn terrein bespaart water doordat het nu hergebruikt kan worden.

Net zoals wij het Ecoports certificaat moeten blijven halen, moeten de bedrijven ook blijven werken aan vergroening. Maar als je 5 jaar terug zou gaan in de tijd en zou vertellen wat we bereikt hebben, dan zou je het niet geloven’.